IMM-urile solicită aplicarea principiului „de la mare la mic” în toate măsurile fiscale

IMM-urile solicită aplicarea principiului „de la mare la mic” în toate măsurile fiscale

Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce asigură reprezentarea intereselor întreprinderilor mici şi mijlocii la nivel naţional şi european, solicită ca orice reformă sau măsură adoptată în domeniul fiscal, ce are ca scop creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat, să se facă pe principiul „de la mare la mic”, povara fiscală urmând să fie suportată de toți actorii economici, nu doar de IMM-uri.

Ce presupune acest principiu?

Guvernul să reducă cheltuielile bugetare prin restrângerea și eficientizarea aparatului de stat; conform recomandărilor de țară, să crească gradul de colectare al taxelor și impozitelor și să eficientizeze colectarea acestora prin combaterea economiei subterane și a muncii nedeclarate; să taxeze profiturile făcute de firme în diverse domenii pe seama consumatorilor (taxarea generatorilor de inflație), taxarea repatrierii profiturilor, taxarea pensiilor speciale etc.

Întreprinderile mari (ex. companiile din domeniile farmaceutice, energetic și petrolier care în perioada Covid și în contextul actual al conflictului ruso-ucrainean au înregistrat mari creșteri ale veniturilor) să contribuie mai mult la bugetul de stat, raportat la nivelul profitului și cifrei de afaceri în comparație cu IMM-urile (care au avut cel mai mult de suferit ca urmare a măsurilor Covid-19 și a creșterii de prețuri în domeniul energetic și al combustibililor), printr-o „taxă de solidaritate”.

Dat fiind contextul pozitiv de care beneficiază în acest moment companiile mari din domeniile enunțate mai sus, considerăm că acestea ar trebui să-și asume în mod voluntar achitarea acestei taxe sau să creeze un fond special la care să contribuie și din care să fie finanțate investiții în învățământ și în domeniul sanitar (ex. construcția de spitale, renovarea de școli etc.).

Care sunt măsurile propuse prin modificarea Codului fiscal și cum afectează IMM-urile?

Ministerul Finanțelor a publicat în consultare publică proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri fiscale, din cuprinsul căruia constatăm următoarele:

 • Reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1 000 000 euro la 500 000 euro pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, nu va aduce un venit semnificativ la bugetul de stat (aprox. 8000 de microîntreprinderi vor trece la plata impozitului pe profit);
 • Majorarea accizelor și a TVA-ului la unele produse va duce la creșterea prețurilor, respectiv costuri suplimentare pentru populație;
 • Reducerea plafoanelor la PFA (norma de venit) va genera o migrare a PFA-urilor din domeniul IT către microîntreprinderi, iar impozitul colectat de stat va fi mai mic decât norma de venit;
 • Niciuna din aceste măsuri nu duce la reducerea presiunii inflaționiste asupra cetățenilor;
 • Cu excepția măsurilor ce privesc TVA-ul și accizele, toate celelalte sunt măsuri fără fundamentare fiscală și economică pe termen mediu și lung.

Așteptările IMM-urilor din partea guvernului:

 • Asigurarea predictibilității sistemului fiscal prin anunțarea măsurilor noi cu cel puțin 6 luni înainte de aplicarea lor;
 • Creșterea investițiilor publice;
 • Susținerea afacerilor existente prin asigurarea de granturi de investiții pentru IMM-uri;
 • Stimularea păstrării locurilor de muncă și crearea de noi locuri de muncă prin stabilirea salariului minim în anul 2023 la valoarea de 3000 lei și limitarea contribuțiilor la nivelul salariului minim din 2022;
 • Stimularea investițiilor în mediul privat prin recunoașterea de 50% cost la achiziție și restul de 50% în perioada de amortizare (metoda accelerată);
 • Subvenționarea dobânzii la credite pentru investiții în utilaje productive;
 • Modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență în concordanță cu noile realități: realizarea de investiții în sistemul de irigații, acordarea de grant-uri pentru IMM-uri și susținerea constituirii depozitelor regionale.

Comunicat de presă CNIPMMR

*PIAFER s-a alăturat ca membru al CNIPMMR în decembrie 2021

PIAFER, prima întâlnire cu reprezentanții Arhivelor Naționale

PIAFER, prima întâlnire cu reprezentanții Arhivelor Naționale

O primă întâlnire a avut loc zilele trecute între reprezentanții Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România și reprezentanții Arhivelor Naționale. Delegația formată din Președintele Florin Cuc, Vicepreședintele Ștefan Ecxarcu și membrii Consiliului Director Mirela Bondar și Mihai Nicolae a purtat o discuție amplă cu cu dr. Cristian Anița, Director al Arhivelor Naționale, despre planurile și acțiunile PIAFER, dar și despre direcțiile generale de dezvoltare ale sectorului arhivistic din România.

În cadrul întâlnirii, a fost dezbătută o varietate extinsă de probleme actuale cu care se confruntă operatorii economici din sectorul arhivistic. Dintre acestea, sunt de menționat:

» Necesitatea modernizării cadrului legislativ actual, care, din păcate, nu mai corespunde realității din piață. Societatea a înregistrat schimbări majore din anii 90 și până în prezent, ceea ce s-a reflectat, firește, și în domeniul nostru de activitate. Este necesar, așadar, să aducem o actualizare cadrului legislativ astfel încât să putem reglementa toate aspectele și problemele întâmpinate astăzi în sectorul arhivistic.

» Realizarea unui model de caiet de sarcini pentru servicii arhivistice care să fie utilizat atât de către companiile de stat, cât și de către cele private.

» Necesitatea educării personalului, dar și a creatorilor și deținătorilor de arhivă. Ca domeniul arhivării fizice și electronice să progreseze continuu, este necesar să punem accentul pe o educație bilaterală: pe de-o parte, a personalului responsabil pentru livrarea serviciilor de arhivare, iar pe de altă parte, a companiilor publice și private, creatori și deținători de arhive.

Prima întâlnire Arhivele Naționale_02

Arhivele Naționale, alături de PIAFER!

În cadrul aceleiași întâlniri, instituția Arhivelor Naționale și-a declarat susținerea pentru proiectele și acțiunile PIAFER. Totodată, a fost aplaudată inițiativa companiilor de arhivare autorizate la nivel național de a se reuni în cadrul organizației patronale, subliniindu-se importanța acestui demers în consolidarea drepturilor şi intereselor industriei noastre.

În urma acestui dialog constructiv purtat cu reprezentanții Arhivelor Naționale, în cadrul căruia am abordat o varietate extinsă de subiecte privind dezvoltarea sectorului arhivistic din România, avem încrederea că, împreună, putem schimba mersul lucrurilor

Pe mai departe, este esențial ca toate măsurile adoptate la nivel general să ia în calcul toate punctele de vedere relevante. Totodată, este important să existe discuții de substanță, în care să împărtășim din experiențele noastre pentru a identifica riscuri și oportunități care să ne ajute în construirea unei arhitecturi solide pentru sectorul nostru de activitate.

Alătură-te misiunii PIAFER!

Operatorii economici care activează în domeniul arhivării de documente sunt așteptați cu drag să se alăture Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România. 

Vrei să iei parte la schimbarea și modernizarea sectorului nostru de activitate? Atunci, te încurajăm să devii membru PIAFER! Contactează-ne pentru detalii!

PIAFER condamnă noua taxă de „promovare” către CCIR. Unul dintre membrii săi deja s-a retras din CCI Cluj!

PIAFER condamnă noua taxă de „promovare” către CCIR. Unul dintre membrii săi deja s-a retras din CCI Cluj!

Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România condamnă noua taxă de promovare care ar putea fi impusă în curând atât firmelor, cât și persoanelor fizice. Primul membru al PIAFER, Arhivatorul, a luat deja atitudine, retrăgându-se din poziția de membru al Camerei de Comerț și Industrie Cluj.

Ce presupune, mai exact, noul proiect de lege?

Așa-numitul Catalog al Firmelor, în care acum se pot înscrie doar societățile, în mod opțional, ar urma să devină obligatoriu în curând pentru companii, PFA-uri, întreprinderi individuale și familiale

Conform proiectului de lege care a fost depus zilele trecute la Senat, depunerea situațiilor financiare anuale va fi condiționată de înscrierea în Catalogul Firmelor și de achitarea taxei anuale obligatorii, care variază între între 10 și 100 , în funcție de tipul entității legale. În același proiect legislativ este menționată și o obligația suplimentară pentru societăți: reprezentantul legal al firmei va trebui să obțină un certificat special de la autorități.

În fața acuzațiilor, președintele CCIR, Mihai Daraban, justifică noua taxă pentru Catalogul firmelor ca pe o contribuție de promovare: „Ne propunem să realizăm o promovare reală a mediului de afaceri, cu cifre adevărate și, mai ales, cu identificarea exactă a domeniului de activitate de unde se realizează profit. Contribuția firmelor nu reprezintă o taxă”.

Poziția PIAFER

În calitate de membru al Consiliului Național al IMM-urilor din România, dar și ca organizație ce militează pentru dezvoltarea și digitalizarea statului în domeniul arhivării, Patronatul Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România își exprimă dezacordul față de noul proiect de lege, considerându-l inadecvat și nedemocratic(Florin Cuc, Președinte PIAFER).

Totodată, organizația susține public și poziția luată de Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR): „Într-o perioadă în care firmele sunt la limita de supravieţuire, o taxă în plus nu este deloc necesară. O astfel de măsură demonstrează cât de democratică este gândirea celor de la Camera de Comerţ, în ceea ce înseamnă reprezentativitatea mediului de afaceri. În loc să se vină cu propuneri de îmbunătăţire a condiţiilor mediului de afaceri, de eficientizare, de debirocratizare, se mai adaugă o taxă şi mai inventăm un registru. Asta, în condiţiile în care toate firmele sunt înregistrate la Registrul Comerţului. Există deja o bază de date, pentru care plătim o taxă de înfiinţare, nu mai este nevoie de altă taxă. Acest registru reprezintă cel mai grav lucru din toată iniţiativa, care ar trebui să gestioneze ce?! Un site unde sunt toate firmele? Consider această măsură total inadecvată, total nedemocratică”.

Arhivatorul renunță la calitatea de membru al CCI Cluj

Ca reacție la noua taxă pe care firmele și PFA-urile din România ar putea fi obligate să o plătească la Camera de Comerț și Industrie, unul dintre membrii PIAFER, Depozitul Arhivele Transilvaniei sau Arhivatorul, a decis să renunțe deja la calitatea de membru în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Cluj.

Arhivatorul este unul dintre cele mai importanți furnizori de servicii de arhivare și management al arhivei din țară, deținând cel mai generos depozit de documente din Nord-Vestul României.