Blog

PIAFER, prima întâlnire cu reprezentanții Arhivelor Naționale

PIAFER, prima întâlnire cu reprezentanții Arhivelor Naționale

O primă întâlnire a avut loc zilele trecute între reprezentanții Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România și reprezentanții Arhivelor Naționale. Delegația formată din Președintele Florin Cuc, Vicepreședintele Ștefan Ecxarcu și membrii Consiliului Director Mirela Bondar și Mihai Nicolae a purtat o discuție amplă cu cu dr. Cristian Anița, Director al Arhivelor Naționale, despre planurile și acțiunile PIAFER, dar și despre direcțiile generale de dezvoltare ale sectorului arhivistic din România.

În cadrul întâlnirii, a fost dezbătută o varietate extinsă de probleme actuale cu care se confruntă operatorii economici din sectorul arhivistic. Dintre acestea, sunt de menționat:

» Necesitatea modernizării cadrului legislativ actual, care, din păcate, nu mai corespunde realității din piață. Societatea a înregistrat schimbări majore din anii 90 și până în prezent, ceea ce s-a reflectat, firește, și în domeniul nostru de activitate. Este necesar, așadar, să aducem o actualizare cadrului legislativ astfel încât să putem reglementa toate aspectele și problemele întâmpinate astăzi în sectorul arhivistic.

» Realizarea unui model de caiet de sarcini pentru servicii arhivistice care să fie utilizat atât de către companiile de stat, cât și de către cele private.

» Necesitatea educării personalului, dar și a creatorilor și deținătorilor de arhivă. Ca domeniul arhivării fizice și electronice să progreseze continuu, este necesar să punem accentul pe o educație bilaterală: pe de-o parte, a personalului responsabil pentru livrarea serviciilor de arhivare, iar pe de altă parte, a companiilor publice și private, creatori și deținători de arhive.

Prima întâlnire Arhivele Naționale_02

Arhivele Naționale, alături de PIAFER!

În cadrul aceleiași întâlniri, instituția Arhivelor Naționale și-a declarat susținerea pentru proiectele și acțiunile PIAFER. Totodată, a fost aplaudată inițiativa companiilor de arhivare autorizate la nivel național de a se reuni în cadrul organizației patronale, subliniindu-se importanța acestui demers în consolidarea drepturilor şi intereselor industriei noastre.

În urma acestui dialog constructiv purtat cu reprezentanții Arhivelor Naționale, în cadrul căruia am abordat o varietate extinsă de subiecte privind dezvoltarea sectorului arhivistic din România, avem încrederea că, împreună, putem schimba mersul lucrurilor

Pe mai departe, este esențial ca toate măsurile adoptate la nivel general să ia în calcul toate punctele de vedere relevante. Totodată, este important să existe discuții de substanță, în care să împărtășim din experiențele noastre pentru a identifica riscuri și oportunități care să ne ajute în construirea unei arhitecturi solide pentru sectorul nostru de activitate.

Alătură-te misiunii PIAFER!

Operatorii economici care activează în domeniul arhivării de documente sunt așteptați cu drag să se alăture Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România. 

Vrei să iei parte la schimbarea și modernizarea sectorului nostru de activitate? Atunci, te încurajăm să devii membru PIAFER! Contactează-ne pentru detalii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *